23 juni 2016

Att få livet att blomma - från tanke till handling

En självuppfyllande profetia är en förutsägelse som genom sin existens direkt eller indirekt orsakar att den besannas, till följd av positiv feedback mellan tro och beteende. Sociologen Robert K. Merton har definierat och förklarat begreppet på följande sätt:
Den självuppfyllande profetian är, från början, en falsk definition av situationen som framkallar ett nytt beteende som gör att den uprsprungliga falska föreställningen blir "sann". Denna skenbara giltighet hos den självuppfyllande profetian vidmakthåller ett felvälde.[a] För profeten kommer att åberopa det faktiska händelseförloppet som bevis för att han hade rätt från början.[1]
Med andra ord, en profetia som hävdas vara sann, utan att vara det, kan påverka folk, genom rädsla eller logisk förbistring, på ett sådant sätt att deras reaktioner får den från början falska profetian att gå i uppfyllelse. Jämför Thomasteoremet"Om människor definierar situationer som verkliga blir de verkliga till sina konsekvenser."[2] Enligt W. I. Thomas reagerar människor inte bara på situationer de befinner sig i utan också på hur de uppfattar situationerna och den mening de tillskriver situationerna. Merton ger bankrusning som exempel på en profetia som kan bli självuppfyllande. Om många personer skulle gå till en viss bank och ta ut sina besparingar, kan det skapa ett rykte om att det är något fel på banken, vilket får andra att ta ut sina besparingar innan banken blir insolvent. Ett falskt rykte om bankens kommande konkurs kan leda till en uttagsanstormning som faktiskt får banken att gå i konkurs.
Självuppfyllande profetior är vanligt förekommande i litteratur och sägner åtminstone så långt tillbaks som antikens Grekland. I berättelsen om Oidipus varnas Laios, kungen av Thebe, av ett orakel att hans nyfödde son Oidupus en dag kommer att döda honom och gifta sig med sin mor. Laios överger sonen så att han ska dö, men Oidipus överlever och tas omhand av en annan familj i Korint. Oidipus får dock reda på profetian om att han ska döda sin far och gifta sig med sin mor. För att förhindra detta flyr han från Korint och sina fosterföräldrar, som han tror är hans riktiga föräldrar, och åker till Thebe. Han hamnar där i bråk med en man, kungLaïos, som är hans riktige far, och dödar honom. Senare gifter han sig med Iokaste, ovetande om att hon är hans mor. Eftersom oraklets förutsägelser påverkade händelseförloppet och personernas handlingar på ett sådant sätt att förutsägelsen besannades, har Karl Popper kallat en självuppfyllande profetia för "oidipuseffekt"[3] (ej att förväxla med oidipuskomplex).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Skellefteå, Västerbotten, Sweden
29-årig småbarnsmamma och bloggerska som har passion för stil, mode, trender, skönhet och resor. Även lite mat- och dryckestips kan dyka upp mellan varven då jag jobbar inom restaurangbranschen. Född och uppväxt i Skellefteå med rötter från sydostasiatiska Indonesien och Sverige, bor i Skellefteå. Driver en populär blogg med minst 2000 unika läsare. För kontakt maila mig på: Cindy_Hedberg@hotmail.com. Instagram: Cindy_Hedberg, Cindys_Mode. Snapchat: Cindy_Hedberg. Massa kärlek /C